Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Συμφώνησαν Βαρουφάκης – Σόιμπλε σε κείμενο 4μηνης παράτασης χωρίς μέτρα λιτότητας και μονομερείς ενέργειες

-Τι περιλαμβάνει το κείμενο

varoufakis eurogroup paraskeuis

Η συμφωνία που επετεύχθη μετά από από 4,5 ώρες διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς είναι "ναι" σε χρηματοδοτική γέφυρα που εκπνέει πριν τη λήξη των ομολόγων του Ιουνίου - Αυγούστου. Το κείμενο 2 σελίδων στο οποίο κατέληξαν έγινε με τη διαμεσολάβηση των Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί και παρουσιάστηκε στους υπόλοιπους ΥΠ.ΟΙΚ της Ευρωζώνης. Και άλλα κείμενα καταθέτει η Γερμανία στη συνεδρίαση του Eurogroup

Επιτεύχθηκε συμφωνία που αποτυπώνεται σε γραπτό κείμενο το οποίο υποβλήθηκε στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από 4,5 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης επί της πρότασης της ελληνικής πλευράς με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Την είδηση αυτή επιβεβαιώνουν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup προβλέπει: Τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (και όχι 6μηνη) στη βάση του τρέχοντος προγράμματος χωρίς μέτρα λιτότητας και μονομερείς ενέργειες. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρεί μονομερείς ενέργειες όσες δεν θα διαταράξουν την δημοσιονομική ισορροπία, όπως τις συλλογικές συμβάσεις και ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το MEGA και το newsit, δεν θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρχει μία “ευελιξία” σε σχέση με τους θεσμούς ενώ μέσα στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει ένα κοινό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συμφωνία στην παράταση τους ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και πηγές από πλευράς Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά σύμφωνα με το πρακτορείο οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία.
Οι Financial Times αναφέρουν σε τηλεγράφημά τους ότι το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να παρουσιαστεί στους 19 υπουργούς Οικονομικών για έγκριση. «Θα είναι γρήγορο», είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times.
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ είχε ουσιαστικά θέσει ως τελεσίγραφο της διαπραγμάτευσης το σημερινό Eurogroup, διαφορετικά ζητούσε έκτακτη σύγκλισης της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων την Κυριακή, όπου θα υπήρχε πολιτική απόφαση του ελληνικού προβλήματος.
Την ανακοίνωση για τις τηλεφωνικές επαφές έκανε ο ίδιος ο Τουσκ στο twitter χωρίς ωστόσο να υπάρξουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου περιορίστηκε να αναφέρει ότι συζήτησε το ενδεχόμενο «να υπάρξει σύμπτωση απόψεων αποδεκτή από όλους»
Εντούτοις η μεσολαβητική προσπάθεια της “τρόικα” Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί αλλά και το “σήμα” της Μέρκελ προς τον Σόιμπλε να βάλει “νερό στο κρασί του” οδήγησε στην τελική συμφωνία. Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις ΄γινονταν εναλλάξ με τον Γερμανό και τον Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ με τους δυο να μην συναντούνται ποτέ σε κοινό χώρο.-
- 7imeres.gr
-

Οσο η Κυβέρνηση αντιστέκεται, έχει δίπλα της το Λαό, αντίθετα Ολάντ και Ρέντσι αποδείχτηκαν ανειλικρινείς

.

.
Οσο η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται, η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται στο πλευρό της. Κι όχι μόνο οι Ελληνες. Η άρνησή της να υποταχθεί στους Γερμανούς έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση και γέννησε ελπίδες σε πολλούς λαούς της Ευρώπης ότι μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολιτική της ευρωλιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον υπόλογος για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του μόνο απέναντι στους Ελληνες που τον εξέλεξαν για το υπέρτατο πολιτικό αξίωμα, αλλά και σε όλους εκείνους τους Ευρωπαίους που η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι τώρα αλλάζει ή επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και στη δική τους χώρα.
Είτε το θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα είτε όχι, η αντίστασή της στην ευρωλιτότητα υπονομεύει τη στρατηγική της Γερμανίας για επέκταση και εδραίωση της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.
Υπ' αυτό το πρίσμα πρέπει να εξηγηθούν οι λυσσώδεις αντιδράσεις των Γερμανών σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Θέλουν πρώτα να εξευτελίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, να την κάνουν να γελοιοποιηθεί απαρνούμενη τις προεκλογικές υποσχέσεις της και μόνο τότε να την υπονομεύσουν και να την ανατρέψουν. Θέλουν να την εξαφανίσουν για να μην αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες! Συμμάχους δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωζώνη.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι υποτιθέμενοι κεντροαριστεροί σύμμαχοι τύπου Ολάντ της Γαλλίας ή Ρέντσι της Ιταλίας αποδεικνύονται ψοφοδεείς, ανειλικρινείς και καιροσκόποι που υποχωρούν πανικόβλητοι στην ελάχιστη φραστική γερμανική πίεση!
Μόνο στην πλειοψηφία πλέον των Ελλήνων και σε τμήματα κάποιων ευρωπαϊκών λαών -κάθε άλλο παρά ασήμαντα, σημειωτέον- μπορεί να υπολογίζει ο πρωθυπουργός ότι τον στηρίζουν όσο αντιστέκεται στους Γερμανούς. Εχει τεράστια σημασία, λοιπόν, η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στο «Οχι» που είπε στο Βερολίνο αναφορικά με την απαίτησή του να δεχτεί επέκταση του μνημονίου.
Αν υποχωρήσει άτακτα και αποδεχτεί κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να χάσει τον λαό, τον μοναδικό σύμμαχο που έχει και να απομείνει η κυβέρνηση στα νύχια των Γερμανών.
Πλανάται η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι θα της επιτρέψει η καγκελαρία να δώσει 13η σύνταξη ή να κάνει τον κατώτατο μισθό 751 ευρώ ή να δώσει αφορολόγητο 12. 000 ευρώ για κάθε Ελληνα, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ κ. λπ.
Μονομερώς, αποκλειστικά μονομερώς μπορεί να νομοθετήσει μέτρα ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων! Τους Γερμανούς καθόλου δεν τους νοιάζει το ζήτημα του χρέους, το «κούρεμα» του οποίου άλλωστε ούτε καν ως θέμα συζήτησης δεν το έχει θέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα συναντούσε την κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου.
Η καγκελαρία δεν θέλει να υπάρξει κανένα φιλολαϊκό μέτρο σε καμία χώρα της Ευρωζώνης!
Την οικονομική πτώση ή και την καταβαράθρωση, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης και απαιτεί καμία χώρα να μη διαταράσσει την πολιτική της αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ σταθερός στα όσα είπε, υποσχόμενος ταυτόχρονα την άμεση νομοθέτηση αποκατάστασης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία κ. λπ. ), ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας, νομοθέτησης των 100 δόσεων στα Ταμεία.
Μας ανησυχεί κάπως το γεγονός ότι ξένα μέσα ισχυρίζονται πως βρίσκεται επί θύραις το κλείσιμο συμφωνίας σήμερα. Βάσει των όσων είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα επέκτασης του μνημονίου και κατόπιν να γίνει η συνεδρίαση! Αυτό ήταν το τελεσίγραφο των Γερμανών προς την Ελλάδα, με το οποίο συντάχθηκαν τελικά και οι 18 υπουργοί Οικονομικών των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Γνωρίζουμε τις απίστευτες ικανότητες επιλογής λέξεων στους κύκλους της ΕΕ. Διαπιστώσαμε ότι πλέον ούτε ο Σόιμπλε δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις «μνημόνιο» και «τρόικα», αλλά επιμένει ανυποχώρητα στην ουσία των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν υπογράψει ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. Περιμένουμε έτσι να δούμε μήπως μας περιμένει στη γωνία κάποια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία ειλικρινά απευχόμαστε.-
- Γιωργος Δελαστίκ  -
-Ethnos.gr
.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

“Ψήφο εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση δίνει το 60,6% των Ελλήνων

To 60,6% των Ελλήνων βλέπει θετικά τη Κυβέρνηση - το 53,7% θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα καλύτερο από τους προκατόχους του

“Ψήφο εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση δίνει το 60,6%


Έρευνα της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής" δείχνει ότι οι πολίτες 

αντιμετωπίζουν θετικά τη νέα κυβέρνηση, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά 

δημοτικότητας των νέων Υπουργών. Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής.

kyvernisi
Θετικά αντιμετωπίζει τη νέα κυβέρνηση το 60,6% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό
 του Βήματος της Κυριακής. Αισιοδοξία υπάρχει και για την τελική συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση στις
 διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σταθερά υπέρ του ευρώ οι πολίτες, υψηλή η δημοτικότητα των υπουργών.
Συγκεκριμένα, το 60,6% εγκρίνει ή μάλλον εγκρίνει το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έναντι 37,1% 
που τον αποδοκιμάζει ή μάλλον τον αποδοκιμάζει.
Το 46,8% θεωρεί ότι η οικονομία θα είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση σε 12 μήνες
Το 21,3% θεωρεί ότι θα είναι περίπου ίδια, το 10,5% λίγο χειρότερη και το 7,9% πολύ χειρότερη.
Οι ερωτηθέντες είναι σταθερά υπέρ του ευρώ με ποσοστό 68,4%, έναντι 25,3% που τάσσεται υπέρ της επιστροφής
 στη δραχμή.
Σαφώς βελτιωμένη και η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα: το 53,7% τον θεωρεί καλύτερο ή μάλλον καλύτερο
 από τους προκατόχους του. Στον αντίποδα, το 34,6% τον θεωρεί χειρότερο ή μάλλον χειρότερο.
Σε δημοτικότητα, πρώτος ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης (70,7%), ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης (68%),
ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (63,3%), ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (60,1%), ο Γιώργος Σταθάκης (59%),
 ο Νίκος Παππάς (57,7%), ηΈλενα Κουντουρά (56,5%), ο Γιώργος Κατρούγκαλος (54%),
ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (53%) και ο Νίκος Κοτζιάς (52,3%).
* Η έρευνα έγινε το διάστημα 11-12 Ιανουαρίου 2015 σε δείγμα 1.105 ατόμων από όλη τη χώρα.
Πηγή: in.gr
.

Οι 5 βασικές παραδοχές του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

64 αναγνώστες
.

Που υποχωρήσαμε και τι κερδίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής: 
Οι 5 βασικές παραδοχές του νέου γύρου διαπραγματεύσεων
HuffPost Greece  |  
TSIPRAS

Τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και Βρυξελλών, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη και τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, πιάνουν δουλειά. 
Θα πρέπει, μέχρι τη Δευτέρα να δημιουργήσουν ένα προσχέδιο ενός υβριδικού προγράμματος που γεφυρώνειμέρος του παλιού μνημονίου με το πρόγραμμα τις ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Ζαν Πολ Γιούνκερ, έχει δώσει το πνεύμα της νέας μίνι διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για ακύρωση κάποιων «αντικοινωνικών μέτρων» και αντικατάσταση τους από ισοδύναμα. Οι Ευρωπαίοι δέχονται καταρχήν τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το ασφαλιστικό. Αντίστοιχα, η ελληνική πλευρά δεν απορρίπτει όπως πριν τις ιδιωτικοποιήσεις, επικαλείται όμως αυστηρές προϋποθέσεις.
Η αναλογία 70-30 θα τηρηθεί, και θα εξεταστούν τα ισοδύναμα.
Οι βασικές παραδοχές των νέων συζητήσεων
1. Χαλάρωση λιτότητας με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (από 4,5% που ζητούσε η τρόικα)
2. Απόσυρση «αντικοινωνικών» μνημονιακών μέτρων όπως οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ, μειώσεις στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.
3. Αποδοχή μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού
4. Η ελληνική πλευρά βάζει νερό στο κρασί της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο επικαλείται αυστηρές προϋποθέσεις
5. Προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι εταίροι θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Το μνημόνιο έφυγε κατά 30%, η Τρόικα;
Η τρόικα δεν θα λειτουργεί πλέον ως επιθεωρητής- ελεγκτής των Υπουργείων. Ωστόσο οι τροϊκανοί είναι αυτοί που θα κάτσουν στο τραπέζι μαζί με την ελληνική τεχνική επιτροπή.
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι τεχνικές επιτροπές θα πρέπει να βρουν τεχνικά προσχήματα για μια καταρχήν πολιτική πρώτη συμφωνία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φανεί ότι και οι δύο πλευρές τιμούν τα πολιτικά προσχήματα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός έντιμου συμβιβασμού.
.
πηγή, Huffinghtonpost.gr , 
..